Panduan Pengeksportan Produk Pertanian Makanan Proses
Terdapat pelbagai faktor sebelum aktiviti pengeksportan di lakukan oleh sesebuah syarikat. Faktor-faktornya adalah seperti berikut:
a. Untuk mencapai ekonomi berskala dan memanfaatkan kapasiti berlebihan
b. Untuk meningkatkan daya saing
c. Untuk mempelbagaikan pasaran dan mengurangkan risiko
d. Untuk menambah sumber pendapatan
PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIAMBIL KIRA SEBELUM MENCEBURI PASARAN EKSPORT:
1. PRODUK
• Memenuhi keperluan pengguna negara pengimport (citarasa dan keuinikan produk)
• Menentukan kod Harmonised System (HS) dengan merujuk kepada laman web Jabatan Kastam Diraja Malaysia di http://customs.gov.my
2. PEMBUNGKUSAN
• Perlabelan mengikut Peraturan Makanan Malaysia 1985 dan peraturan dan keperluan negara pengimport
• Pembungkusan yang menarik dan mengikut citarasa pengguna negara pengimport
• Mempunyai bar code, tanda HALAL, tanda MESTI, tarikh luput, senarai kandungan dan maklumat lain yang berkaitan
3. HARGA
• Penyediaan harga kompetitif mengikut pasaran negara pengimport
• Tawaran harga dalam Fee on Board (FOB) dab Cost, Insurance & Freight (CIF)
• Harga perlu mengambil kira perkara berikut:
a) Hasil kajian daripada penyelidikan pemasaran
b) Kuantiti pesanan
c) Segmen pasaran
d) Pembezaan produk
4. DOKUMENTASI
• Syarikat berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
• Menepati peraturan dan keperluan dokumentasi dari harga negara pengimport
• Mempunyai akaun semasa dengan mana-mana bank tempatan dan mempunyai SWIFT CODE
• Dokumen-dokumen asas (Inbois, Packing List, Sijil Kesihatan, Sijil Tempasal dan lain-lain yang berkaitan)