PENGUMUMAN

BERITA FAMA

 • 15 Julai 2018 - Dakwaan pembekal kekal harga disiasat
  KUCHING - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna akan menyiasat dakwaan terdapat pemborong masih mengekalkan harga barangan meskipun kadar sifar cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sudah dilaksanakan sejak 1 Jun lalu.
   
 • 14 Julai 2018 - FAMA Melaka anjur karnival 'Melaka Durian Street'
  MELAKA - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri Melaka akan menganjurkan karnival 'Melaka Durian Street' yang memasarkan lebih 78 tan metrik pelbagai buah bermusim di tapak parkir Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini, selama 13 hari bermula Selasa ini.
   
 • 14 Julai 2018 - Durian dijual RM8 sekilogram di Jitra
  Jitra: Musim durian membuka pintu rezeki kepada seorang peniaga yang dapat menjual antara empat ke lima tan raja buah itu setiap hari di kedainya di Gerai Buah-Buahan Segar (GBBS) FAMA, Kepala Batas.
   
 • 12 Julai 2018 - 193 usahawan Daro terima bantuan RM8 juta
  KUCHING: Seramai 193 usahawan dari kawasan Daro yang terlibat dalam industri kecil dan sederhana (IKS) telah mendapat bantuan berjumlah RM8 juta daripada pelbagai agensi kerajaan pada 2017.
   
 • 11 Julai 2018 - Siswazah perluas perniagaan produk sejuk beku
  Pekan: Segulung ijazah bukan penghalang kepada graduan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Anis Syazwani Abd Mubin untuk menceburi bidang perniagaan produk bidang perniagaan produk sejuk beku termasuk puding raja Pahang.
   
 • 10 Julai 2018 - FAMA bantu promosi produk usahawan PKS
  KUANTAN - Usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) perlu mematuhi syarat dan peraturan ditetapkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) sekiranya mereka ingin mendapat kemudahan diperlukan seperti bantuan peralatan, sokongan pinjaman kewangan serta khidmat nasihat.
   
 • 08 Julai 2018 - Pendapatan peniaga durian merosot
  LAMBAKAN durian di pasaran yang menyebabkan raja buah itu mengalami kejatuhan harga sejak dua minggu lalu turut mengakibatkan kekurangan pendapatan sehingga 40 peratus.
   
 • 08 Julai 2018 - Mobile Apps pasar tani
  Kemudahan aplikasi mudah alih pasar tani atau 'Mobile Apps' antara medium pilihan terbaik bagi orang ramai mencari produk unik terutamanya makanan-makanan tradisional seluruh negara termasuk Terengganu.
   
 • 07 Julai 2018 - Harga jatuh kerana lambakan buah, bukan masalah eksport ke China
  KUALA LUMPUR - Pemangku Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Mohd. Anis Mohd. Yasin berkata, penurunan drastik harga buah durian sejak dua minggu lalu berlaku kerana lambakan buah tersebut di pasaran bukannya masalah eksport ke negara China.
   
 • 07 Julai 2018 - Fama beli setengah juta hasil dari Ladang Kontrak MOA
  KUALA TERENGGANU - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) negeri merekodkan sebanyak 568.764 metrik tan dengan nilai RM523,171.40 hasil pengeluaran dari Ladang Kontrak Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) sepanjang tahun ini sehingga bulan Jun 2018.
   
 • 06 Julai 2018 - Usahawan PKS kena patuh syarat
  Usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) perlu mematuhi syarat dan peraturan ditetapkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) jika ingin mendapat kemudahan diperlukan.
   
 • 01 Julai 2018 - Fama anjur jualan jimat belanja sepanjang Syawal
  PUTRAJAYA - Ekoran sambutan menggalakkan Pasar Tani Ramadan dan Pasar Tani menjelang Aidilfitri yang mencatatkan jualan RM40 juta, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekuktuan (Fama) mengadakan jualan Jimat Belanja Pasca Aidilfitri sepanjang Syawal.
   
**Nota : Sila ke arkib untuk melihat berita FAMA yang telah dipaparkan

PROGRAM FAMA

 • Fruit, FLower and Food Fiesta 2018 #FAMAfest
  26 - 30 Julai 2018
  Pusar Transformasi Luar Bandar (RTC) GOpeng, Perak
  Sila klik di sini untuk muatturun borang penyertaan.
   
 • Kluster Jualan Segar (Laman Tiba 1 & 2)
  22 November - 2 Disember 2018 
  Taman Expo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang Selangor

  Sila klik di sini untuk muatturun borang penyertaan.
   
 • Empayar Makanan @ MAHA 2018
  22 November - 2 Disember 2018 
  Hall DG Maeps, Serdang

  Sila klik di sini untuk muatturun borang penyertaan.

TENDER/SEBUTHARGA

*Nota: Sila ke  arkib untuk melihat sebutharga yang dipaparkan sebelum ini
 


APLIKASI MUDAH ALIH

PAUTAN
  KOLEKSI LOGO
 

1malaysia best

malaysia best

rtc

gbbs

agromas

agrobazaar

kopiesatu

pasar tani

myagrosis

kshoppe

fama corp

anggerek
GAMBAR / VIDEO

    photo gallery » [Gambar]
    video gallery » [Video]

Lagi » gambar | video

Pasaran produk makanan halal dunia mempunyai potensi dan permintaan yang tinggi. Oleh itu, usahawan tempatan perlu merebut peluang ini untuk menjadi pengeluar produk makanan dan minuman halal utama dunia. Adakah anda setuju dengan pernyataan ini?
UNDIAN